Er du feminist?

Si ja:

Om det du vil er å ha fullt og helt kontroll over ditt eget liv. Om det er du som er sjefen. Er du sjefen? Bra.

Om du er fri, vil bli fri, er på vei til å bli fri, drømmer om å bli det - samma faen, si ja.Om alt det over stemmer, kan du fremdeles:

Like å være feminin. Du kan fremdeles sprette ei pils eller ta et glass vin mens du pynter deg til fest og spiller høyt den låta som får deg til å føle deg innmari sexy.

Å være feminist er å være bevisst over deg sjøl og kroppen din. Det er å vite hvor dine grenser går og aldri pushe dem på andres premisser.

Å være feminist er å vite at du i bunn og grunn kan klare deg sjøl. Ikke vær konstant avhengig av at noen alltid må fortelle deg hvor god, dårlig, smart eller flink du er.

Å være feminist er å kunne si "nei takk, jeg kjøper min egen øl", men også å ta i mot uten å føle et press for å gi noe (og i hvert fall ikke seksuelt) tilbake.

Dette er gatefeminisme for jeg vil at søstrene mine skal forstå det (og meg sjøl, for disse ismene er faen ikke greie å hanskes med).

Du skal stå for meningene dine. Det er greit å la være å le når gutta på jobben, skolen, vorset eller nachet slenger dårlige spøker med et negativt ladet innhold om (jenters) seksualitet og kropp. Det er ikke kult og det er ålreit å vise det.

Og det er greit å være redd for å gå hjem seint om kvelden når det er mørkt ute og du ikke veit hva som venter rundt neste hjørne. Det er ikke alle som mentalt kan tru at dem er Lisbeth Salander (og det ligger jo en risiko i det, så klart). Men vit at den redselen du kjenner vibrerer i hele kroppen, er en redsel skapt av menn som ikke respekterer deg fordi du er kvinne. Det er menn som trenger noen å dominere fordi de ikke får det til på noen andre områder i livet sitt. Disse mennene er små, husk det sjøl om du er redd.Men du skal ikke hate dem. Faen, elsk dem. Elsk de mennene og gutta som er gode mot deg. Som respekterer deg og ikke vil deg noe vondt. Far, bror, kjæreste og elsker.

Du er fremdeles feminist sjøl om du vil knulle. Sjøl om du liker at han er sjefen i senga og du ikke har noe i mot å gi en blowjob (men om fyren nekter å gå ned på deg, er han faen ikke verdt å ta vare på).

Du skal være kick-ass. Du skal være sjef. Det er ikke farlig å være best i noe. Gå ut og bli best i noe, hva som helst.

Ikke bry deg om de sosiale normene som blir tredd nedover huet på deg. Om du synes hu siste coverjenta til Det Nye var altfor tynn, steng det ute, drit i det. Du er best når du er deg sjøl. Kle deg i det du vil, hør på den musikken du liker best og les de bøkene du finner mest glede i. Ikke la noen fortelle deg hvordan du skal være.

Ikke la noen bestemme over livet ditt, kroppen din, valgene du tar og drømmene du har. Ta vare på dem som backer deg og får deg til å smile. Vis fingeren til de som gjør det motsatte. Dem er ikke verdt det uansett.

Én kommentar

Elida

15.04.2013 kl.17:49

Favorittinnlegget mitt så langt. Av alle. Jeg har lyst til å skrive det ut og henge det opp i verden.

Katrine

15.04.2013 kl.18:11

Fantastisk bra skrevet!

Eirik

16.04.2013 kl.01:46

Greit, men innlegget er skrevet som om bare kvinner kan være feminist...

EventyrEirin

03.05.2013 kl.18:35

Heia Maren!

Skriv en ny kommentar

hits